Vyberte si vhodný rostlinný olej přímo „na míru“ svým potřebám

Láká vás zdraví prospěšné vaření a příprava jídel s vysokým obsahem cenných látek? Zaměřte se kromě výživově hodnotných potravin také na rozmanité rostlinné oleje. Při výběru druhu je dobré zamyslet se nad tím, na co chceme olej používat. Jako zálivku do studených salátů, nebo spíš na fritovací pánev? Složení olejů přímo určuje, na co je daný druh oleje vhodný.

Dýňový olej jako originální a velmi chutná lahůdka

Dýňový olej je za studena lisovaný olej ze semen tykve velkoplodé. Ačkoli dávné zmínky o dýni pocházejí už ze staré říše Inků, začal se olej z jejích semen využívat až poměrně nedávno. Na první přičichnutí, resp. ochutnání zaujme svou výraznou vůní, jedinečnou ořechovou chutí a tmavozelenou barvou. Je velmi dobře stravitelný a neobsahuje cholesterol. Díky lisování za studena si uchovává všechny zdraví prospěšné látky. Pyšní se vysokým obsahem fytosterolů a širokým spektrem antioxidantů. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6 a E, minerály jako např. zinek, draslík a fosfor a omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny.

Dýňový olej

Do salátu i na vlasy

Oprostíte-li se od počáteční nedůvěry k netradiční potravině, olej si určitě zamilujete. Skvěle se hodí zejména jako zálivka do zeleninových či těstovinových salátů, (podle chuti např. i v kombinaci s balzamikovým octem), pár kapek si ovšem můžete klidně přidávat i do jogurtu, kaše, polévky, na rizoto nebo do různých pomazánek. Vhodným doplňkem mohou být ještě opražená dýňová semínka. Pokrmy získají originální vůni, typicky oříškovou příchuť a dokonce i tmavší zelenavé zabarvení. Rozhodně pak nebudete nařčeni z toho, že vaše kuchyňské umění ustrnulo někde v 80. letech.

Blahodárné účinky dýňového oleje jsou ovšem hojně využívány i v kosmetice. Dýňový olej zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů a prospívá i v dentální hygieně. Na pleti pomáhá odstraňovat stařecké skvrny a vlasům při vnitřním užívání i při zábalech dodává lesk a hustotu.

Rýžový olej pro zdraví i pro krásu

Dalším zajímavým rostlinným olejem je olej z rýžových otrub (klíčků), tedy vnější slupky rýžových semínek. Jeho hlavní výhodou je značně vysoký kouřový bod (jsou uváděny hodnoty mezi 215 – 255 °C), proto se v mnoha zemích těší velké oblibě při smažení a fritování. Prakticky to znamená, že se hned nepřepálí, čímž umožňuje zdravější přípravu pokrmů. Obsahuje vitamíny A, B a E a některé minerály.

Při nákupu je vhodné se zaměřit na skutečnost, zda se jedná o olej lisovaný za studena. Měl by být označen jako „virgin“ či „extra virgin“, což se odráží ve faktu, že při jeho výrobě nebyly použity nevhodné chemikálie a nebyl zpracován za vysokých teplot, které by zničily velkou část zdraví prospěšných látek obsažených v rýžových otrubách.

Rýžový olej

Kouzlo asijské kuchyně

V kuchyni se olej hodí zejména do asijských receptů a pokrmů čínské kuchyně. Při prohřátí nabývá příjemně oříškové chuti a do potravin se díky své lehké viskozitě téměř nevsakuje. Hodí se k přípravě různých omáček a majonéz, do salátů a dressingů. Skvěle doplňuje chuť drůbežího masa a mořských plodů v kombinaci se zeleninou. Pokud rádi jíte rýžové těstoviny, ideálně ho využijete na zakápnutí po uvaření, aby se těstoviny neslepily. Můžete ho používat do woků či na vymazání plechu na pečení.

Významný je zároveň přínos rýžového oleje v kosmetice. Olej příznivě ovlivňuje růst vlasů a pomáhá při jejich poškození. Má pozitivní účinky na všechny typy pokožky a je vhodný i na jemnou dětskou kůži. Zamezuje tvorbě vrásek a stařeckých skvrn. Je schopen zachycovat ultrafialové záření, proto se přidává do krémů na opalování.