Intolerance neboli nesnášenlivost laktózy

Rádi byste si pochutnali na zmrzlině, mléčném koktejlu nebo na sklenici vychlazeného mléka, ale raději si mléčné výrobky odepřete, protože vám po nich není dobře? Jestliže u vás po konzumaci mléčných výrobků následují nepříjemné trávicí obtíže, patrně trpíte intolerancí laktózy.

Co je to laktózová intolerance?

Laktóza je mléčný cukr, k jehož správnému trávení potřebujeme enzym, který se nazývá laktáza. Ten štěpí mléčný cukr laktózu na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, které se vstřebávají ze střeva do organismu.  Není-li laktóza rozštěpena, pak při jejím trávení vzniká nadbytek plynů a kyselin, které způsobují obtíže.

Je zajímavé, že u kojenců, kteří jsou závislí na mateřském mléce, se nedostatek tohoto enzymu takřka nevyskytuje (vrozená absence laktázy se nazývá alaktázie), ovšem s věkem jeho množství přirozeně ubývá – problémy s trávením mléčných výrobků jsou výraznější u starších osob. Intolerance laktózy je podmíněna geneticky, v některých populacích se vyskytuje hojněji (Evropa 5-17 %, USA 44 %, Afrika a Asie až 80 %). Kromě toho může být intolerance laktózy i dočasná – například po infekčním průjmovém onemocnění. V tom případě po čase odezní.

Intolerance laktózy

Laktózová intolerance a alergie na kravské mléko (ABKM)

Intolerance laktózy bývá často zaměňována s alergií na kravské mléko, jelikož oba problémy mohou mít podobné příznaky. Na rozdíl od alergie na bílkoviny kravského mléka se ovšem u laktózové intolerance nejedná o imunitní reakci organismu. Alergie na mléko je imunitní reakcí na bílkoviny, zatímco intolerance laktózy je „pouze“ neschopnost trávit mléčný cukr. U alergie na kravské mléko bývají kromě trávicích příznaků přítomny i kožní (kopřivka) či respirační obtíže (kašel, rýma, dušnost). Alergie na bílkoviny kravského mléka je zpravidla problémem dětského věku, většinou odeznívá dříve, než děti nastoupí školní docházku. Jak už jsme si říkali, intolerance laktózy se naopak vyskytuje i u starších lidí.

Jaké jsou příznaky intolerance laktózy?

Při intoleranci laktózy se po konzumaci mléka (cca do dvou hodin) objevují typické trávicí obtíže:

  • Plynatost, nafouknutí břicha, škrundání v břiše, bolesti břicha, průjem, nevolnost
  • Vzácněji může být projevem laktózové intolerance i zácpa

Kromě trávicích příznaků se může intolerance laktózy projevit i nenápadněji, pak jsou přítomny příznaky, jako je únava, depresivní nálada, bolesti končetin, vnitřní neklid, pocity závrati, nárazové nadměrné pocení, bolesti hlavy, pocit vyčerpanosti, nervozita, poruchy spánku, akné nebo poruchy koncentrace. Celkově lze říci, že intolerance laktózy může výrazně snižovat kvalitu života.

 Vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku není řešení

Jako nejjednodušší řešení intolerance laktózy by se mohlo zdát vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku. To ovšem není nutné, navíc jsou mléčné výrobky nepostradatelným zdrojem bílkovin, vitamínů a zejména vápníku, který je v kterémkoliv věku důležitý pro dobrý stav kostí a zubů. Určité množství laktózy totiž zpravidla bývá tolerováno, a pokud budete vybírat vhodné mléčné výrobky a hlídat si zkonzumované množství, můžete si je dopřát – příkladem jsou například kvašené mléčné výrobky nebo některé sýry (např. čedar, mozzarella, ementál), které mají přirozeně nízký obsah laktózy (laktóza je při jejich výrobě přirozeně spotřebována bakteriemi mléčného kvašení). Další možností je vybírat přímo výrobky s označením „s nízkým obsahem laktózy“.

Pomoc z lékárny při intoleranci laktózy

Žijeme naštěstí v době, která díky vědeckým poznatkům pomáhá mnohé z našich neduhů zvládat. Požitek z mléčných dobrot si určitě nemusíte stoprocentně odpírat. Při intoleranci laktózy si totiž můžete v lékárně pořídit přípravek, který pomůže chybějící laktázu doplnit. Kromě doplnění laktázy k lepší snášenlivost laktózy přispívají také prebiotika a probiotika – tedy přípravky, které pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty, která je obecně důležitá pro správné trávení.

Zdroj:

https://www.nutramigen.cz/alergie-na-bilkovinu-kravskeho-mleka-abkm/co-je-abkm/abkm-nebo-laktozova-intolerance

https://www.ehrmann.cz/produkty/lacto-zero/intolerance-laktozy/

https://www.healthline.com/nutrition/lactose-intolerance-101#section3

Mohlo by vás zajímat

  • Jak se žije s dráždivým tračníkem? Projevy, prognóza a pomoc.

    Chystáte se odejít z domu, když v tom vás náhle zastaví akutní potřeba navštívit toaletu? Stolice má neobvyklý vzhled a nutkání na stolici je častější než je zdrávo? Nebo naopak méně častá? Příčin takovýchto stavů jistě může být více a ne vždy se je podaří objasnit. Mimo jiné by se však mohlo jednat o tzv. syndrom dráždivého tračníku (angl. irritable bowel syndrome, IBS), který v průběhu života postihne 10 až 20 % z nás. Přesnou příčinu tohoto onemocnění bohužel stále nejsme schopni objasnit. Předpokládá se však, že nezanedbatelný vliv na jeho vzniku mohou mít prodělané infekce, některé složky potravy či psychosociální faktory (stres…). Z uvedeného je tedy zřejmé, že IBS může postihnout prakticky kohokoliv z nás, sportovce i businessmana…

    • Průjem
    • Zažívání
    Jak se žije s dráždivým tračníkem? Projevy, prognóza a pomoc.
    • Průjem
    • Zažívání
  • Probiotika, prebiotika a symbiotika.

    Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

    • Průjem
    • Zácpa
    • Nadýmání
    • Zažívání
    • Imunita
    Probiotika, prebiotika a symbiotika.
    • Průjem
    • Zácpa
    • Nadýmání
    • Zažívání
    • Imunita
  • Průjem

    Průjem, podobně jako zácpa, nemá jasnou definici. Nejčastěji je průjem definován jako změna normálního vyprazdňování s odchodem stolice řidší až vodnaté konsistence (zvýšený obsah vody). O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 14 dní. Akutní průjem trvá obvykle jen několik dní. Jeho příčiny jsou obvykle infekční nebo alimentární (tj. chyba stravování), eventuálně jako následek užívání některých léků.

    • Průjem
    • Zažívání
    Průjem
    • Průjem
    • Zažívání